Βρίσκεσαι εδώ:Αρχική/Blog/Πως μπορούμε να προστατέψουμε την ακοή μας;

Πως μπορούμε να προστατέψουμε την ακοή μας;

Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021
Πως μπορούμε να προστατέψουμε την ακοή μας;
Η ακοή είναι μία από τις σημαντικότερες αισθήσεις μας αφού συμπληρώνει την όραση και μας βοηθάει στην άμεση αντίληψη των πραγμάτων και διευκολύνει την επικοινωνία και την εκπαίδευση. Επομένως καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι. Είναι προσωπική μας ευθύνη να κάνουμε ότι μπορούμε λοιπόν για να προστατέψουμε την ακοή μας, εφόσον την έχουμε.

Καλό θα ήταν λοιπόν να μην αφήνουμε τίποτα στην τύχη, πόσο μάλλον την ακοή μας. Πάμε να δούμε λοιπόν κάποιους απλούς τρόπους, που θα μας βοηθήσουν να προστατέψουμε την ακοή μας. 

1. Χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες: Αρκετά μεγάλο θα λέγαμε ότι είναι το ποσοστό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη συνεχή έκθεση των ανθρώπων σε δυνατούς θορύβους. Ο δυνατός θόρυβος μπορεί να υπάρχει στον χώρο εργασίας, μέσα στην ίδια την πόλη, ειδικά αν κάποιος ζει σε μεγάλη πόλη. Ακόμη ο δυνατός θόρυβος υπάρχει μέσα σε ένα κλαμπ, σε γενικά χώρους εστίασης όπως είναι ένα εστιατόριο, κάποιο καφέ ή ακόμη και στο γήπεδο ή και σε κάποια συναυλία. Όπως και να το κάνουμε η ζωή μας είναι γεμάτη θορύβους και γενικά έντονους ήχους που κάποιες φορές δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε. Μπορούμε όμως να προστατευτούμε από αυτούς με τη χρήση ωτοασπίδων. Κάποιες λοιπόν ωτοασπίδες όπως για παράδειγμα οι ωτοασπίδες που διαθέτουν φίλτρα, που απομονώνουν τα επιβλαβή επίπεδα ήχου αλλά ταυτόχρονα δίνουν τη δυνατότητα να ακούμε τις συνομιλίες και τη μουσική.

2. Μειώστε την ένταση: Δισεκατομμύρια έφηβοι και νεαροί ενήλικες παγκοσμίως διατρέχουν κίνδυνο για απώλεια ακοής, η οποία προκαλείται από έντονο θόρυβο αλλά και από τη μη ασφαλή χρήση των συσκευών αναπαραγωγής ήχου. Αν θέλουμε να απολαύσουμε μουσική με ακουστικά, καλό θα είναι να ακολουθούμε τους κανόνες που υπάρχουν για την προστασία της ακοής μας. Ο κανόνας λοιπόν είναι ο εξής: Η ένταση όταν ακούμε μουσική με ακουστικά δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 60% της έντασης και ο ιδανικός χρόνος είναι μέχρι 60 λεπτά την ημέρα, όχι περισσότερο. Η αλήθεια είναι πως γενικά η μεγάλη ένταση στη μουσική ακόμη κι αν δεν την ακούμε μέσω ακουστικών μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην ακοή μας, γι' αυτό και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. 

3. Γνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια: Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια που δείχουν πως έχουμε εκτεθεί σε υπερβολικό ήχο. Για παράδειγμα αν νιώσουμε ένα χτύπημα ή βουητό στα αυτιά μας, είναι ένα σημάδι που δείχνει πως πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτόν τον δυνατό θόρυβο για τη προστασία της ακοής μας. 

4. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε μπατονέτες: Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν μπατονέτες για να απομακρύνουν το κερί από το κανάλι του αυτιού τους, αυτό όμως σίγουρα δεν είναι το σωστό. Λίγο κερί στα αυτιά μας είναι φυσιολογικό και χρειάζεται γιατί εμποδίζει τη σκόνη και άλλα επιβλαβή σωματίδια να εισέλθουν στο κανάλι του αυτιού μας. Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουμε πως ότι εισέρχετε στα αυτιά μας, μπορεί να βλάψει ευαίσθητα όργανα όπως είναι το τύμπανο του αυτιού μας. Για να διώξουμε το υπερβολικό κερί από τα αυτιά μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια βρεγμένη πετσέτα και να αφαιρέσουμε γύρω γύρω το κερί. 

5. Κρατήστε τα αυτιά σας στεγνά: Επίσης και η υπερβολική υγρασία δεν κάνει καλό στα αυτιά και μπορεί να επιτρέψει βακτήρια να εισέλθουν και να προσβάλλουν το αυτί, ή ακόμη να δημιουργηθούν διάφορες λοιμώξεις του αυτιού κάτι πολύ επικίνδυνο για την ακοή. Επομένως η συμβουλή είναι να στεγνώνουμε καλά τα αυτιά μας μετά το μπάνιο ή το κολύμπι. Μια συμβουλή αν νιώθετε πως έχει μείνει νερό μέσα στο αυτί σας μπορείτε να γύρετε το κεφάλι σας στο πλάι και να τραβήξετε το λοβό του αυτιού σας. Επίσης μία καλή λύση για να παραμένουν πάντα τα αυτιά σας στεγνά είναι να χρησιμοποιείτε ωτοασπίδες κολυμβητών. 

6. Πείτε ναι στην άσκηση : Η άσκηση κάνει καλό όπως είναι γνωστό σε όλο το σώμα και τις λειτουργίες του. Επομένως κάνει καλό και στην ακοή. Το περπάτημα, το τρέξιμο ή οτιδήποτε άλλο σε γυμναστική οδηγούν στην άντληση αίματος σε όλα τα μέρη του σώματος σας, συμπεριλαμβανομένων των αυτιών, να παραμένουν υγιή και να εργάζονται στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. 

7. Διώξτε το άγχος: Το άγχος όπως γνωρίζουμε δεν κάνει καλό σε τίποτα, αντιθέτως μπορεί πολλές φορές να είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία διάφορων προβλημάτων. Το άγχος έχει συνδεθεί τόσο με την προσωρινή όσο και με τη μόνιμη εμβοή στα αυτιά μας. Τα υψηλά επίπεδα άγχους αναγκάζουν το σώμα μας να πάει σε μία κατάσταση μάχης που είναι μία αντίδραση που λειτουργεί ενστικτωδώς και γεμίζει το σώμα μας με αδρεναλίνη για να μας βοηθήσει να αποφύγουμε κάποιο κίνδυνο ενδεχομένως. Αυτή η διαδικασία ασκεί μεγάλη πίεση στα νεύρα, τη ροή του αίματος, τη θερμότητα του σώματος και άλλα πολλά. Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει εμβοές. 

8. Δώστε στα αυτιά σας ξεκούραση: Όταν εκτίθεστε σε έντονο θόρυβο για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι απόλυτα φυσιολογικό τα αυτιά σας να χρειάζονται ξεκούραση. Για παράδειγμα αν είστε για ώρες μέσα σ'ένα κλαμπ με πολύ δυνατή μουσική είναι καλό να βγείτε για λίγα λεπτά έξω από το μαγαζί. Αυτό θα προστατέψει την ακοή σας. 

9. Κάντε συχνούς ελέγχους ακοής: Όπως ακριβώς φροντίζετε άλλους τομείς της υγείας σας είναι σημαντικό να κάνετε το ίδιο και με την ακοή σας. Κάντε λοιπόν ανά διαστήματα κάποιες εξετάσεις που θα δείχνουν την κατάσταση της ακοής σας. 

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι δεν πρέπει να παίζουμε με την ακοή μας, γιατί το γεγονός ότι την έχουμε τώρα δεν σημαίνει πως θα την έχουμε για πάντα αν δεν φροντίσουμε εμείς η ίδιοι γι' αυτή. Γι' αυτό όπως φροντίζουμε για την υγεία του υπόλοιπου σώματος, έτσι θα πρέπει να φροντίζουμε και την ακοή μας. Η ακοή είναι μία από τις σημαντικότερες αισθήσεις και θα πρέπει να σκεφτούμε πως κάποιοι γεννιούνται χωρίς αυτή. Επομένως εφόσον μας δίνετε το δώρο να ακούμε πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να κρατήσουμε αυτή την ικανότητα όσο περισσοτερο μπορούμε. 

Κλείσε σήμερα ένα δωρεάν ραντεβού και...

άκου ξανά, ζήσε ξανά!

Κλείσε ραντεβού Επικοινώνησε μαζί μας
Κέντρα ακοής EarMedical