Βρίσκεσαι εδώ:Αρχική/Blog/Ο ΥΠΝΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID 19

Ο ΥΠΝΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID 19

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021
Ο ΥΠΝΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID 19

Το να ξεκουράζεται σωστά κάποιος κάτω από αγχωτικές συνθήκες είναι αρκετά δύσκολο πόσο μάλλον σε καιρούς πανδημίας, που το άγχος και η αβεβαιότητα για τη συνέχεια της ζωής κυριαρχούν.

 

Πριν ένα χρόνο όπως όλοι γνωρίζουμε έκανε την εμφάνιση της παγκοσμίως μία νέα πανδημία, η πανδημία του covid 19 (coronavirus) , που όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει. Το θέμα είναι πως στο ξέσπασμα αυτού του πρωτόγνωρου ιού άλλαξαν τα πάντα. Τώρα ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του ιού, βλέπουμε τις επιπτώσεις που έχει αφήσει μέχρι στιγμής στο πέρασμα του ολοφάνερα. Οι ζωές όλων μας έχουν αλλάξει, όλοι μάθαμε να ζούμε με αρκετούς περιορισμούς, με καραντίνες να διαδέχονται η μία την άλλη, κλεισμένοι στα σπίτια μας, τα κρούσματα δυστυχώς να αυξάνονται και πολλοί άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους. Όπως είναι φυσικό με όλα αυτά που συμβαίνουν το άγχος είναι μόνιμα μέσα στη καθημερινότητα όλων των ανθρώπων και αυτό επηρεάζει άμεσα τον ύπνο και τη ξεκούραση όλων μας.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στον καθένα από εμάς είναι πολλές. Όπως αναφέραμε και πιο πριν όλα έχουν αλλάξει. Κάποιοι άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς εργασία ενώ κάποιοι άλλοι δουλεύουν με τα απαραίτητα μέτρα ή και από το σπίτι τους. Τα παιδιά κάνουν μαθήματα μέσω της τηλεκπαίδευσης και το χειρότερο απ' όλα υπάρχει πλέον πολύ έντονα το αίσθημα του φόβου για το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα και προφανώς όλα αυτά έχουν αντίκτυπο και στη ψυχική υγεία του ανθρώπου. Έχουμε απομακρυνθεί όλοι απ' όλους και απ' όλα, έχουμε χάσει  εκείνα που πριν θεωρούσαμε δεδομένα, όμως πρέπει να κάνουμε υπομονή διότι το σημαντικότερο από κάθε άλλο είναι η υγεία μας και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο για τη δημόσια υγεία. 

ΎΠΝΟΣ:

Εκτός απ' όλα τα υπόλοιπα που έχουν αλλάξει στη ζωή μας, κάτι ακόμα που σίγουρα έχει αλλάξει είναι ο ύπνος μας καθώς όλα δείχνουν πως ο ύπνος μπορεί να επηρεαστεί από ένα μικρό άγχος ή μια μικρή ανησυχία. Ας σκεφτούμε λοιπόν τι άγχος και τι ανασφάλεια περνάμε όλοι όλο αυτό το διάστημα για την κατάσταση που επικρατεί. Πόσες φορές έχουμε αναζητήσει στο ίντερνετ κάτι σχετικά με την πανδημία λίγο πριν τον ύπνο; ή ακόμα πόσες φορές έχουμε ξαπλώσει στο κρεβάτι μας και μέχρι να μας πάρει ο ύπνος κάνουμε σκέψεις που σχετίζονται με τη πανδημία; Η απάντηση είναι μία. Όλοι έχουμε κάνει κάτι από τα παραπάνω και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Πολλές μαρτυρίες ανθρώπων λένε πως μέσα σ' αυτό το χρόνο αρκετές ήταν οι φορές που είδαν  στον ύπνο τους κάτι σχετικό με τον ιό και όλη την υπάρχουσα κατάσταση και ξύπνησαν αναστατωμένοι, με αίσθημα κούρασης την ώρα της αφύπνισης τους. Όλη αυτή η αναστάτωση γύρω από τον ύπνο και τη ξεκούραση έχει αντίκτυπο στην υγεία μας με αποτέλεσμα να κάνει τον οργανισμό του κάθε ανθρώπου πιο ευάλωτο στους ιούς και βέβαια όλη αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με τον όχι και τόσο καλό ύπνο, είναι πολύ εύκολο να οδηγήσει τους ανθρώπους στην κατάθλιψη. 

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΥΠΝΟ;

Για έναν καλύτερο ύπνο λοιπόν αυτά που μπορούμε να κάνουμε την εποχή του Covid 19 είναι:

1. Απασχόληση του μυαλού με άλλα πράγματα: Σημαντικό είναι να προσπαθούμε να απασχολούμε το μυαλό μας κατά τη διάρκεια της ημέρας και με άλλα θέματα εκτός από τα επίκαιρα που αφορούν κυρίως την πανδημία. 

2.Να υπάρχει πρόγραμμα: Θα βοηθούσε αρκετά ακόμη και σε περίοδο καραντίνας που πολλοί δεν εργάζονται και μένουν στο σπίτι να βάζουν ένα πρόγραμμα όπως θα κάνανε αν τα πράγματα λειτουργούσαν με κανονικούς ρυθμούς. Για παράδειγμα είναι πολύ σημαντικό όλοι να έχουμε μία συγκεκριμένη ώρα που πέφτουμε για ύπνο και μία συγκεκριμένη ώρα που ξυπνάμε. 

3.Άσκηση και σωστή διατροφή: Η άσκηση και η σωστή διατροφή είναι κάτι που θα βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου αλλά και στη διάθεση ενός ανθρώπου. 

4.Αποφυγή των ειδήσεων πριν την ώρα του ύπνου: Θα πρέπει επίσης πριν από τον ύπνο να μην βλέπουμε ή να μην διαβάζουμε ειδήσεις που έχουν να κάνουν με τον Covid 19 και γενικότερα με την κατάσταση της χώρας. 

5.Χαλαρωτική συνήθεια πριν από τον ύπνο: Μία χαλαρωτική συνήθεια θα ήταν ιδιαίτερα βοηθητική πριν από τον ύπνο. Μία τέτοια συνήθεια θα μπορούσε να είναι η ανάγνωση ενός βιβλίου ένα ζεστό ρόφημα ή ένα ντουζ

6.Αφήστε τις ανησυχίες σας στην άκρη. Πολύ σημαντικό είναι να αφήσετε τις ανησυχίες σας στην άκρη και να αρχίσετε να κάνετε ξανά σχέδια και όνειρα για το μέλλον, όσο και αν φαίνεται δύσκολο. 

7.Η χρήση ωτοασπίδων: H χρήση ωτοασπίδων θα μπορούσε να βοηθήσει να πετύχουμε μέσα σ αυτές τις δύσκολες εποχές έναν παραγωγικό ύπνο χωρίς να μας χαλάει τον ύπνο ο παραμικρός θόρυβος.

Όλοι οφείλουμε να ομολογήσουμε πως κανένας δεν περίμενε να περάσουμε τέτοιες καταστάσεις, κανένας δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει τον Covid 19. Πολλοί συνάνθρωποι μας χάθηκαν από αυτόν τον ιό και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, ειδικά τις στιγμές που νιώθουμε πως δεν αντέχουμε άλλο την κατάσταση. Όλα στη ζωή είναι σημαντικά αλλά το πιο σημαντικό απ' όλα είναι η υγεία όλων μας και γι' αυτό πρέπει να προσπαθούμε και να κάνουμε υπομονή καθημερινά. Γι' αυτό λοιπόν πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό το βράδυ και να ξεκουραζόμαστε καλά μέσα από έναν καλό ύπνο ώστε να είμαστε έτοιμοι με γερό ανοσοποιητικό την ημέρα να αντιμετωπίσουμε τα πάντα. Και μη ξεχνάτε σ' αυτό είμαστε  όλοι μαζί. Με υπομονή και προσπάθεια θα βγούμε και όλοι μαζί από αυτή την κατάσταση. 

Κλείσε σήμερα ένα δωρεάν ραντεβού και...

άκου ξανά, ζήσε ξανά!

Κλείσε ραντεβού Επικοινώνησε μαζί μας
Κέντρα ακοής EarMedical