Βρίσκεσαι εδώ:Αρχική/Blog/Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της απώλειας ακοής;

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της απώλειας ακοής;

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021
Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της απώλειας ακοής;

Η απώλεια ακοής είναι ένα θέμα που αφορά πολλούς ανθρώπους στη σύγχρονη κοινωνία. Περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν κάποια απώλεια ακοής. Η βαρηκοϊα μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά αλλά συνήθως κάνει την εμφανισή της σταδιακά. Ένας άνθρωπος συνήθως καταλαβαίνει το πρόβλημα 3 χρόνια μετά από τη στιγμή που έχει εμφανιστεί.

 

Η απώλεια ακοής είναι πιο συχνό φαινόμενο στους ηλικιωμένους ανθρώπους, καθώς στις ηλικίες μεταξύ των 65 - 75 ετών, 1 στους 3 πάσχει από βαρηκοϊα. Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι κάπως λογικό, αφού όλοι γνωρίζουμε πως όσο περνάνε τα χρόνια και ο άνθρωπος  μεγαλώνει αλλάζουν κάποια πράγματα στη λειτουργία του οργανισμού κι έτσι λοιπόν είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται και ορισμένα προβλήματα υγείας. Είναι γνωστό όμως πως η απώλεια ακοής μπορεί να κάνει την εμφάνιση της και σε πιο μικρές ηλικίες, ακόμη και σε παιδιά. Η απώλεια ακοής στους νέους ανθρώπους συνήθως εμφανίζεται από τη συνεχόμενη έκθεση σε δυνατούς θορύβους και όλοι ξέρουμε πως η καθημερινότητα όλων μας είναι γεμάτη από συνεχόμενους και δυνατούς θορύβους. Ακόμη και η ψυχαγωγία μας, κι εκεί ο ήχος πρέπει να είναι ελεγχόμενος και να μην ξεπερνά πολύ συχνά τα όρια του κανονικού. 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ :

Πάμε να δούμε λοιπόν ποια είναι τα πρώτα σημάδια που θα μας προβληματίσουν για την κατάσταση της ακοής μας:

1.Δυσκολία στην επικοινωνία: 'Οταν αντιλαμβανόμαστε ότι η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους μας φαίνεται ξαφνικά κομματάκι δύσκολο και πολλές φορές μπορεί να δημιουργηθεί κάποια παρεξήγηση στα λεγόμενα των άλλων, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε μέρη με πολλούς θορύβους και πολυκοσμία. Πολλοί το θεωρούν φυσιολογικό αλλά δεν είναι.

2.Δυσκολία ακρόασης στο τηλέφωνο : Συνήθως τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ακοής, τους είναι πιο εύκολο να επικοινωνήσουν όταν βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον συνομιλητή τους, καθώς εστιάζουν πολύ στις εκφράσεις του προσώπου και σαφώς διαβάζουν τα χείλη, οπότε κατευθείαν η διαδικασία της συνομιλίας γίνεται πιο εύκολη. Όταν όμως η συνομιλία γίνεται μέσω τηλεφώνου τότε τα πράγματα δυσκολεύουν για τους βαρήκοους φίλους μας.

3.Ζητούν συχνά την επανάληψη : Σε όλους μας, έχει συμβεί κάποια στιγμή να μην ακούσουμε κάτι σε μία συνομιλία και να ζητήσουμε στον συνομιλητή μας να επαναλάβει αυτό που είπε. Όλοι λοιπόν έχουμε πει το χαρακτηριστικό τι; Όταν όμως αυτό συμβαίνει συχνά και πιθανότατα σε κάθε συνομιλία, τότε μάλλον χτυπάει το καμπανάκι για την ακοή μας. 

4.Υψηλή ένταση στην τηλεόραση ή στη μουσική : Η υψηλή ένταση στην τηλεόραση ή ακόμα και την ώρα που ακούμε μουσική, αρέσει νομίζω σε όλους , όμως όταν η ένταση του ήχου δυναμώνει επειδή δεν ακούμε πιο χαμηλά ή ακόμα όταν η ένταση του ήχου που επιλέγουμε είναι ενοχλητική για τους άλλους τότε ίσως τα πράγματα να μην είναι τόσο καλά για εμάς και την ακοή μας. 

5.Αίσθημα κόπωσης και άγχους από την ανάγκη συγκέντρωσης ενώ ακούτε: Όταν το να βρεθούμε σε μία παρέα και να συζητήσουμε ή ακόμη και στις καθημερινές μας συναναστροφές, αν το να ακούσουμε τους άλλους χρειάζεται προσπάθεια και δεν γίνεται ασυναίσθητα και αβίαστα τότε σίγουρα υπάρχει κάποιο πρόβλημα βαρηκοϊας το οποίο δεν μπορεί να περιμένει. Επομένως όταν χρειάζεται να κάνουμε προσπάθεια για να ακούσουμε απευθείας μας δημιουργείται άγχος και ανασφάλεια.

6.Εμβοές και ζαλάδα: Eπίσης οι εμβοές δηλαδή το λεγόμενο κουδούνισμα στα αυτιά και κατά συνέπεια η ζαλάδα, ο ίλιγγος είναι κάποια συμπτώματα τα οποία προκαλούνται από την απώλεια ακοής. 

7.Η αίσθηση του ψιθυρίσματος: Ακόμη όταν ερχόμαστε σε επαφή με άλλα άτομα και νιώθουμε πως ψιθυρίζουν ενώ μας μιλούν κανονικά τότε και αυτό είναι μία ένδειξη πως υπάρχει πρόβλημα βαρηκοϊας ίσως όμως και από το ένα αυτί. Συνήθως τα άτομα με βαρηκοϊα δεν αντιλαμβάνονται καλά από που ακριβώς προέρχεται ο ήχος και νιώθουν να τα ακούνε όλα πιο χαμηλά. 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: 

Η ακοή είναι πολύ σημαντική για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου ηλικίας επομένως όταν αντιληφθούμε πως κάτι δεν πάει καλά με την ακοή μας το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό για την ακοή ώστε να εντοπίσει το πρόβλημα και να μας δώσει πιθανές λύσεις σε αυτό. Οι συνηθέστερες λύσεις και οι τρόποι αντιμετώπισης στην απώλεια ακοής είναι η χειρουργική επέμβαση με την τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος και τα ακουστικά βαρηκοϊας που είναι και η πιο διαδεδομένη λύση στη βαρηκοϊα. Στην EARMEDICAL θα βρείτε ακουστικά εξαιρετικής ποιότητας, ελβετικής προέλευσης και σχεδόν αθέατα. 

Μη χάνετε άλλο χρόνο! Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην ακοή σας μην το αφήνετε να σας κρατάει πίσω από την καθημερινότητα σας και από τις συνήθειες που είχατε πριν την εμφάνιση του προβλήματος. Κάντε τη ζωή σας καλύτερη. Ακούστε ξανά!

Κλείσε σήμερα ένα δωρεάν ραντεβού και...

άκου ξανά, ζήσε ξανά!

Κλείσε ραντεβού Επικοινώνησε μαζί μας
Κέντρα ακοής EarMedical