Βρίσκεσαι εδώ:Αρχική/Blog/ΆΠΝΟΙΑ ΎΠΝΟΥ

ΆΠΝΟΙΑ ΎΠΝΟΥ

Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021
ΆΠΝΟΙΑ ΎΠΝΟΥ

Αρκετές φορές στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί στα άρθρα μας σχετικά με τον ύπνο, στις διαταραχές του ύπνου που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μία λοιπόν από αυτές τις διαταραχές, είναι και η άπνοια ύπνου.

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα υπάρχουν πολλές διαταραχές ύπνου που οι περισσότερες ίσως δεν θα πρέπει να μας ανησυχούν και τόσο, καθώς πολλές από αυτές ίσως να μας ταλαιπωρούν για κάποιο χρονικό διάστημα, που μπορεί να είμαστε πιεσμένοι και κάποια στιγμή εξαφανίζονται όταν ηρεμούμε. Υπάρχουν και κάποιες άλλες όμως διαταραχές λίγο πιο σοβαρές που μπορούν να μας ταλαιπωρούν για χρόνια και ίσως να χρειάζονται και κάποια θεραπεία για να αντιμετωπιστούν. Σ' αυτές λοιπόν τις διαταραχές κατατάσσεται και η άπνοια ύπνου.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΝΟΙΑ ΥΠΝΟΥ;

Η άπνοια ύπνου είναι ουσιαστικά μία σοβαρή διαταραχή ύπνου, η οποία κατά τη διάρκεια συνήθως του νυχτερινού ύπνου σταματά για λίγο για την αναπνοή του ανθρώπου και την αρχίζει πάλι. Και αυτό συμβαίνει επανειλημμένα. Επίσης αν ροχαλίζετε έντονα και νιώθετε έντονη κούραση ακόμη και μετά τον ύπνο, μπορεί να πάσχετε από άπνοια ύπνου. 

ΠΟΙΟΙ ΤΥΠΟΙ ΑΠΝΟΙΑΣ ΥΠΝΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;

Οι κυριότεροι τύποι άπνοιας ύπνου είναι τρείς:

1. Η αποφρακτική άπνοια ύπνου, που είναι και η πιο συνηθισμένη μορφή η οποία εμφανίζεται όταν χαλαρώνουν οι μύες του λαιμού. 

2. Η κεντρική άπνοια ύπνου, που συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος μας δεν στέλνει σωστά σήματα στους μυς που ελέγχουν την αναπνοή.

3. Το σύνθετο σύνδρομο άπνοιας ύπνου, που είναι επίσης γνωστό ως κεντρική άπνοια ύπνου, η οποία εμφανίζεται όταν κάποιος έχει αποφρακτική άπνοια ύπνου και κεντρική άπνοια ύπνου. 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;

Κάποιες φορές τα συμπτώματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα ώστε να καταλάβουμε από ποιόν τύπο άπνοιας ύπνου ακριβώς πάσχουμε. Τα πιο συνηθισμένα όμως συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:

1. Επεισόδια κατά τον ύπνο στα οποία κόβετε η αναπνοή και επανέρχεται ξανά, αυτό όμως γίνεται επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου και το μετράμε συνήθως ανά ώρα. 

2. Δυνατό ροχαλητό το οποίο δεν το καταλαβαίνουμε και μας το αναφέρουνε συνήθως άλλοι. 

3. Δυσκολία παραμονής στον ύπνο. Αυτό μπορεί να μην σημαίνει απαραίτητα ότι πάντα θα ξυπνάμε εντελώς, αλλά μπορεί να είναι η μετάβαση στα στάδια ύπνου από τον βαθύ ύπνο στον πιο ελαφρύ ύπνο. 

4. Πρωινός πονοκέφαλος, που είναι απόλυτα φυσιολογικός εφόσον όλο το βράδυ δεν κοιμόμαστε και τόσο καλά. 

5. Υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, έντονη κούραση, ακόμα και μετά από έναν επαρκή ύπνο. 

6. Απόσπαση προσοχής. Ενώ είμαστε ξύπνιοι μας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να είμαστε κάπου συγκεντρωμένοι, για παράδειγμα στον εργασιακό μας χώρο. 

7. Αφύπνιση με την αίσθηση της ξηρότητας στο στόμα. 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΠΝΟΙΑ ΥΠΝΟΥ;

Μία από τις αιτίες της άπνοιας ύπνου είναι η χαλάρωση των μυών στο πίσω μέρος του λαιμού. Αυτοί οι μύες στηρίζουν τον ουρανίσκο, τις αμυγδαλές και τα πλευρικά τοιχώματα του λαιμού και της γλώσσας. Όταν οι μύες χαλαρώνουν ο αεραγωγός στενεύει ή κλείνει καθώς εισπνέουμε δεν μπορούμε να πάρουμε καλά αέρα γι' αυτό και ο εγκέφαλος μας, μας ξυπνάει για να αναπνεύσουμε κανονικά. Επίσης μία δεύτερη αιτία που είναι συνήθως αιτία για την κεντρική άπνοια ύπνου, που δεν είναι τόσο συχνή είναι η αποτυχία του εγκεφάλου να δώσει σήμα στους αναπνευστικούς μυς, που σημαίνει ότι δεν γίνεται καμία προσπάθεια αναπνοής για ένα μικρό χρονικό διάστημα, και μπορεί να ξυπνήσετε με δύσπνοια ή και να δυσκολευτείτε ξανά να κοιμηθείτε. 

Ακόμη άλλες αιτίες μπορεί να είναι το υπερβολικό βάρος, άτομα με παχύτερους λαιμούς και στενούς αεραγωγούς μπορεί να οδηγηθούν σε άπνοια ύπνου. Το κάπνισμα καθώς μπορεί να αυξήσει την κατακράτηση υγρών στον αεραγωγό. Η χρήση αλκόολ, αφού το αλκόολ χαλαρώνει τους μυς του λαιμού. Η ρινική συμφόρηση και κάποιες παθήσεις όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η νόσος του Πάρκινσον και η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Όλα αυτά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για την αποφρακτική άπνοια ύπνου. Επίσης οι ορμονικές διαταραχές όπως είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Πνευμονικές παθήσεις ή κάποιο εγκεφαλικό μπορεί να  αυξήσουν τον κίνδυνο. Τέλος η κληρονομικότητα είναι κάτι που παίζει ρόλο, η ηλικία σαφώς και παίζει και αυτή το ρόλο της καθώς η άπνοια ύπνου εμφανίζεται πιο συχνά στους ηλικιωμένους και στους άντρες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί σε νέους ανθρώπους, σε γυναίκες και παιδιά. Άπνοια ύπνου μπορούμε να πάθουμε όλοι. 

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ:

Οι συνέπειες είναι δυστυχώς πολλές και σοβαρές καθώς υπάρχει ο κίνδυνος του αιφνίδιου θανάτου κατά τον ύπνο. Επίσης υπάρχει κίνδυνος της αρτηριακής υπέρτασης. Η άπνοια ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικά επεισόδια, διαταραχές καρδιαγγειακού συστήματος, ψυχολογικές και ενδοκρινολογικές διαταραχές, ακόμη και τροχαία ή ατυχήματα στη δουλειά. 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:

Σε πρώτη φάση αν τα συμπτώματα γίνονται αντιληπτά και βλέπουμε να επιμένουν θα πρέπει να γίνει μία επίσκεψη σε γιατρό ώστε να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες. Το σύνδρομο της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου θεραπεύεται. Γενικά η θεραπεία της άπνοιας ύπνου αφορά και το μέγεθος του προβλήματος. Η αντιμετώπιση της άπνοιας ύπνου μπορεί να γίνει ακόμα και με φαρμακευτική αγωγή ή ακόμη και με κάποιες αλλαγές στη καθημερινότητα μας όπως η θέση του σώματος κατά τον ύπνο, η απώλεια βάρους, αλλαγή διατροφικών συνηθειών κ.α. Υπάρχουν επίσης και συσκευές που κρατούν τον αεραγωγό ανοιχτό. Τέλος αποτελέσματα μπορεί να δει κάποιος και με τη χρήση μάσκας συνεχούς θετικής πίεσης. 

Είτε είναι εύκολο, είτε είναι δύσκολο, πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πάντα στη ζωή μας και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για εμάς, για τον εαυτό μας, για την υγεία μας και για τη καλύτερη ποιότητα της ζωής μας. Έτσι λοιπόν είναι και το θέμα του ύπνου μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να χαρίζουμε στον εαυτό μας τον καλύτερο ύπνο, πρέπει να δίνουμε την απαραίτητη ξεκούραση στο σώμα και το μυαλό μας ώστε να ξεκινάει για όλους μας μία όμορφη και δημιουργική μέρα γεμάτη ενέργεια και καλή διάθεση. 

Κλείσε σήμερα ένα δωρεάν ραντεβού και...

άκου ξανά, ζήσε ξανά!

Κλείσε ραντεβού Επικοινώνησε μαζί μας
Κέντρα ακοής EarMedical