Βρίσκεσαι εδώ:Αρχική/Blog/Ποια είναι τελικά η ιδανική στάση για τον ύπνο;

Ποια είναι τελικά η ιδανική στάση για τον ύπνο;

Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021
Ποια είναι τελικά η ιδανική στάση για τον ύπνο;
Είναι γνωστό πως περίπου το 1/3 της ζωής μας, το περνάμε στον ύπνο, γι' αυτό λοιπόν θα πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και να ψάχνουμε συνεχώς τρόπους για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας. Γνωρίζουμε επίσης πως η κατάσταση της υγείας μας επηρεάζεται αρκετά από τον ύπνο μας. Επομένως ένας καλός ύπνος ισοδυναμεί, με την υγεία του ανθρώπου. Είναι καθήκον μας να αφιερώνουμε στον ύπνο μας τον απαραίτητο χρόνο, αλλά και να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να τον βελτιώσουμε όσο μπορούμε.

Εκτός από τα πράγματα που αναφέρονται συχνά πως βοηθούν στον καλό ύπνο, όπως είναι η άσκηση, η σωστή διατροφή, η μείωση της καφεϊνης και του αλκόολ και οι χαλαρωτικές συνήθειες πριν από τον ύπνο, όλοι έχουμε αναρωτηθεί εάν υπάρχει άραγε σωστή στάση στον ύπνο. Πάμε να δούμε λοιπόν μέσα από έρευνες που έχουν γίνει ποιες είναι οι καλύτερες στάσεις στον ύπνο για έναν πραγματικά ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο. Οι πιο δημοφιλείς στάσεις ύπνου είναι συνήθως η πλαϊνή θέση, ανάσκελα και μπρούμυτα. Γι' αυτές λοιπόν τις θέσεις ύπνου θα μιλήσουμε κι εμείς. 

Στο πλάι : 

Μέσα από έρευνες που γίνονται συνέχεια γύρω από τον ύπνο, οι ειδικοί έχουν καταλήξει πως ίσως μία από τις καλύτερες στάσεις στον ύπνο είναι αυτή στο πλάι και κατά προτίμηση από την αριστερή πλευρά. Η συγκεκριμένη στάση στον ύπνο βοηθάει τους ανθρώπους που υποφέρουν από καούρες και συμβάλει σημαντικά στη μείωση του ροχαλητού. Επίσης αξίζει να γνωρίζουμε πως ο ύπνος στο πλάι από τη δεξιά πλευρά μπορεί να προκαλέσει καούρα και παλινδρόμηση. Επομένως οι επιστήμονες καταλήγουν πως καλό θα ήταν να υπάρχει η εναλλαγή των πλευρών μας μέσα στη νύχτα. Επίσης κάποιες άλλες έρευνες έχουν δείξει πως ο ύπνος στο πλάι, αν κοιμόμαστε συνέχεια από τη μία πλευρά μπορεί να προκαλέσει δυσκαμψία στον ώμο μας αλλά είναι ακόμη πιθανό να συμβάλει στην αύξηση των ρυτίδων. Ανεξάρτητα απ' ότι λέγεται γι' αυτή τη στάση ύπνου, αν είναι αυτή που σας βολεύει και τη προτιμάτε μπορείτε να την κάνετε καλύτερη τοποθετώντας ένα μαξιλάρι ανάμεσα από τα πόδια σας για να ευθυγραμμίσετε το σώμα σας και να αποφύγετε πόνους στη πλάτη. Η πλαϊνή στάση στον ύπνο βολεύει και τις εγκυμονούσες καθώς βελτιώνει τη κυκλοφορία προς τη καρδιά για τη μητέρα αλλά και για το μωρό και πολλές φορές η στάση αυτή ανακουφίζει τις γυναίκες που βρίσκονται σε μία εγκυμοσύνη. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η στάση αυτή είναι η δημοφιλέστερη στάση στον ύπνο και τη προτιμάει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. 

Ανάσκελα: 

Ενώ οι περισσότεροι προτιμούν τη πλαϊνή θέση, ο ύπνος ανάσκελα φαίνεται να είναι ο καλύτερος και ο πιο επωφελής αφού το σώμα βρίσκεται στη πιο σωστή θέση. Η πλάτη και η λεκάνη παραμένουν στην ίδια ευθεία. Όταν κοιμόμαστε ανάσκελα είναι μία αρκετά καλή στάση που κάνει καλό στη σπονδυλική μας στήλη αλλά και στον αυχένα. Ο ύπνος ανάσκελα είναι ο κατάλληλος σε περιπτώσεις που έχουμε πόνο στα ισχία μας, αφού με το να είμαστε ανάσκελα δεν ασκείται πίεση στο ισχίο μας. Επίσης δεν ασκείται πίεση στους γοφούς και γενικότερα βοηθάει τους ανθρώπους που βρίσκονται όλη μέρα σε ορθοστασία ή σε κάποια καθιστική θέση. Επιπλέον σε όσους ενδιαφέρονται για το φρέσκο δέρμα και για τις ρυτίδες, αυτή είναι η ιδανική στάση ύπνου για την ομορφιά, διότι δεν πλακώνουμε στο μαξιλάρι κάποια πλευρά του προσώπου μας ώστε να δημιουργούνται ρυτίδες. Προσοχή όμως όσο ιδανική και να μοιάζει αυτή η στάση ύπνου, έχει και κάποια αρνητικά. Καλό θα ήταν να μην τη προτιμούν εκείνοι που έχουν θεματάκια με το ροχαλητό ή με την άπνοια ύπνου, καθώς έρευνες έχουν δείξει πως δεν βοηθάει. Για να γίνει ακόμα καλύτερος ο ύπνος ανάσκελα, θα μπορούσαμε να προτείνουμε να βάζουμε μαξιλάρι και κάτω από τα πόδια μας για να είναι πιο σωστή η στήριξη και η στάση σώματος γενικά και το κεφάλι και ο αυχένας μας να μην πιέζονται μπροστά. 

Μπρούμυτα:

Η στάση στον ύπνο που σας βολεύει είναι μπρούμυτα; Ίσως θα έπρεπε να προσπαθήσετε να την αλλάξετε. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που την αφήσαμε τελευταία. Καλό θα είναι να αποφεύγεται όσο μπορείτε αυτή τη στάση στον ύπνο, διότι ξαπλώνοντας μπρούμυτα, πετυχαίνουμε την επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης και του αυχένα, καθώς και τη περιττή πίεση στους μυς και τις αρθρώσεις μας με αποτέλεσμα να ξυπνάμε κουρασμένοι και πιασμένοι. Είναι όμως μία καλή θέση για το ροχαλητό. Η συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε σε περίπτωση που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε αλλιώς θα ήταν η τοποθέτηση ενός μαξιλαριού κάτω από την κοιλιά σας για να μειώσετε τον πόνο στην πλάτη. 

Το συμπέρασμα είναι πως ότι και να πούνε οι ειδικοί, όσες έρευνες και να γίνουν, ο καθένας επιλέγει τη στάση ύπνου που τον βολεύει περισσότερο και το πιο σωστό και αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να έχουμε έναν ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο. Οπότε όποια στάση ύπνου και να επιλέξουμε, το θέμα είναι να προσπαθούμε να τη βελτιώσουμε και να βοηθάμε το σώμα μας και τις λειτουργίες του οργανισμού μας μ' αυτές. Το σημαντικότερο απ' όλα είναι να κοιμόμαστε καλά για να ξυπνάμε καλύτερα. 

Κλείσε σήμερα ένα δωρεάν ραντεβού και...

άκου ξανά, ζήσε ξανά!

Κλείσε ραντεβού Επικοινώνησε μαζί μας
Κέντρα ακοής EarMedical