Βρίσκεσαι εδώ:Αρχική/Blog/ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΑΡΗΚΟΪΑ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΑΡΗΚΟΪΑ

Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021
ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΑΡΗΚΟΪΑ

Η απώλεια ακοής είναι ένα φαινόμενο το οποίο μπορεί να εμφανιστεί όχι μόνο σε ενήλικους ανθρώπους ή σε ηλικιωμένους που το βλέπουμε πιο συχνά, αλλά και σε μικρά παιδιά καθώς 1 στα 5 παιδιά μέχρι την ηλικία των 18 ετών αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής.

 

Η απώλεια ακοής στα μικρά παιδιά, καταλαβαίνουμε όλοι πως μας ευαισθητοποιεί λίγο παραπάνω και σαφώς η διαχείρηση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Ιδιαίτερα σημαντική στη παιδική βαρηκοϊα είναι η γρήγορη διάγνωση του προβλήματος, καθώς η ακοή στην παιδική ηλικία είναι καθοριστική για τη σωστή εγκεφαλική αλλά και γλωσσική ανάπτυξη ενός παιδιού. 

Σημαντικό ρόλο ίσως  και τον σημαντικότερο στην παιδική βαρηκοϊα τον έχουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες των παιδιών, αφού το παιδί που έχει την απώλεια ακοής θα δώσει τα σημάδια του. Το θέμα είναι αν οι γονείς θα καταφέρουν να τα αντιληφθούν ή καλύτερα το ερώτημα είναι αν θα μπορέσουν να το δεχτούν ώστε να κάνουν κάτι άμεσα για τη διάγνωση της βαρηκοϊας και φυσικά για την αντιμετώπιση της. Επομένως όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι τέτοιο όπως είναι η απώλεια ακοής ενός παιδιού πρέπει να έχουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας ανοιχτά και ιδιαίτερα οι γονείς και να είναι δυνατοί και έτοιμοι να βοηθήσουν το παιδί τους να μη μείνει πίσω σε τίποτα στη ζωή του και να έχει τις ίδιες ευκαιρίες στη μάθηση αλλά και στη κοινωνική του ζωή. 

Σημάδια παιδικής βαρηκοϊας:

Πολλές φορές η απώλεια ακοής μπορεί να υπάρχει στο παιδί εκ γενετής, μπορεί όμως να γεννηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα ακοής και στη πορεία να εμφανίσει κάποιου είδους βαρηκοϊας. Σε πολύ μικρή ηλικία όταν ακόμα το παιδάκι σας είναι νεογέννητο ή μωρό, το σημάδι που μπορεί να δείχνει πως ίσως κάτι δεν πάει καλά με την ακοή του είναι πως το μωρό δεν βγάζει φωνούλες όπως συνήθως όλα τα μωρά ή ακόμη αν από το στοματάκι του βγαίνουν μόνο κραυγές και γκρινιάζει συνέχεια. Επίσης ένα άλλο σύμπτωμα είναι αν το παιδί δεν αντιδράει καθόλου σε έντονους και απότομους ήχους. Καθώς το παιδί μεγαλώνει τα σημάδια γίνονται πιο εύκολα αντιληπτά, αφού άλλη μία ένδειξη απώλειας ακοής είναι εάν το παιδί σας μιλάει πάρα πολύ δυνατά χωρίς να υπάρχει λόγος ή αν όταν του μιλάτε σας λέει να επαναλάβετε την ερώτηση ή ακόμη και αν δεν σας απαντά συχνά σε ερωτήσεις που του κάνετε. Ακόμη το επίμονο κοίταγμα του παιδιου σας στο πρόσωπο σας όταν του μιλάτε μπορεί να είναι ένα ακόμα σημάδι πως υπάρχει πρόβλημα στην ακοή του. Τα παιδιά με βαρηκοϊα συνήθως καθυστερούν να μιλήσουν και παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες. Επίσης μπορεί να επιλέγουν να είναι μόνα τους και να μη δείχουν ενδιαφέρον να παίξουν με άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Και γενικότερα να υπάρχει μία αντιδραστική συμπεριφορά. Όλα αυτά συνήθως συμβαίνουν γιατί το παιδί σας δεν ακούει όπως οι υπόλοιποι, επομένως δεν μπορεί να καταλάβει, να αντιληφθεί και να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει γύρω του. 

Αίτια παιδικής βαρηκοϊας:

Τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν σε ένα παιδί προβλήματα ακοής μπορεί να είναι κάποια επιπλοκή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ακομά κατα τη διάρκεια του τοκετού ή και έπειτα. Επίσης η κληρονομικότητα είναι κάτι που συμεριλαμβάνεται στα αίτια κώφωσης ή βαρηκοϊας. Κάποια επιπλοκή μπορεί να προκληθεί και από το αν νοσήσει η μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ασυμβατότητα αίματος μητέρας παιδιού, η προωρότητα, η ανοξία του εμβρύου σε περίπτωση που ο τοκετός πάρει παράταση, οι κακώσεις κατά τον τοκετό. Στα επόμενα χρόνια της ζωής ενός παιδιού τα αίτια βαρηκοϊας μπορεί να είναι διάφορες λοιμώξεις όπως η μηνιγγίτιδα ή κάποια δυνατή ωτίτιδα που συνήθως τα παιδιά στα 3 πρώτα χρόνια της ζωής τους θα πάθουν έστω μία ωτίτιδα, αυτή η ωτίτιδα πολλές φορές μπορει να αφήσει κάποιο θεματάκι στην ακοή ενός παιδιού. Επίσης η έκθεση του παιδιού σε πολύ δυνατούς ήχους μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής. 

Τρόποι αντιμετώπισης:

Αξιοσημείωτο είναι να γνωρίζουμε πως το σημαντικότερο βήμα στην αντιμετώπιση της παιδικής βαρηκοϊας είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη διάγνωση του προβλήματος. Στη συνέχεια παίζει επίσης σημαντικό ρόλο να απευθυνθούμε στους ειδικούς ακοής και να δούμε πόσο μεγάλο ή μικρό είναι το πρόβλημα. Εξαρτάται από το μέγεθος της βαρηκοϊας οι μικροί μας φίλοι μπορούν να αντιμετωπίσουν την απώλεια ακοής τους, με χρήση ακουστικών βαρηκοϊας που θα αποκαταστήσουν την ακοή τους και θα τους βοηθήσουν να μη μείνουν πίσω στην ομιλία, στο σχολείο αλλά και στις κοινωνικές τους επαφές. Στην EARMEDICAL θα βρείτε ελβετικά ακουστικά τελευταίας τεχνολογίας, σχεδόν αθέατα και με εξειδικευμένο προσωπικό που θα είναι πάντα δίπλα σε εσάς και το παιδί σας. Και μία άλλη λύση είναι η χειρουργική επέμβαση, με την τοποθέτηση κοχλιακού εμφιτεύματος. 

Επομένως οι γονείς θα πρέπει από τη στιγμή που τα παιδιά είναι νεογέννητα αλλά και όταν τα παιδιά τους βρίσκονται σε ιδιαίτερα μικρή ηλικία να παρατηρούν τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις τους και στο πρώτο καμπανάκι που θα χτυπήσει πως κάτι δεν πάει καλά να απευθυνθούν αμέσως στους ειδικούς για την καλύτερη ανάπτυξη και την καλύτερη ζωή των παιδιών τους. 

 

Κλείσε σήμερα ένα δωρεάν ραντεβού και...

άκου ξανά, ζήσε ξανά!

Κλείσε ραντεβού Επικοινώνησε μαζί μας
Κέντρα ακοής EarMedical