Βρίσκεσαι εδώ:Αρχική/Blog/ΟΣΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΝΟ

ΟΣΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΝΟ

Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021
ΟΣΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΝΟ
Γνωρίζουμε πως ο ύπνος είναι κάτι πολύ βασικό για εμάς διότι ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει σωστά μέσα στη μέρα έχει ανάγκη από ξεκούραση το βράδυ. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία μας, την ενέργεια μας, την ομορφιά και την ψυχολογία μας. Είναι υποχρέωση μας να δείχνουμε ενδιαφέρον για τον ύπνο μας και ακόμα να επιδιώκουμε να κοιμόμαστε σωστά, ώστε να είμαστε ξεκούραστοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε συμβεί μέσα στη μέρα μας. Αυτά όμως είναι πράγματα που τα γνωρίζουμε, υπάρχουν πολλά πράγματα για τον ύπνο που σίγουρα δεν γνωρίζουμε. Πάμε να δούμε κάποια από αυτά.

1.Το 12% των ανθρώπων βλέπουν ασπρόμαυρα όνειρα. Το φαινόμενο των ασπρόμαυρων ονείρων ήταν πιο συχνό πριν κυκλοφορήσουν οι έγχρωμες τηλεοράσεις. Μέσα από μελέτες μαθαίνουμε πως πριν εισαχθεί η έγχρωμη τηλεόραση μόνο περίπου το 15% των ανθρώπων έβλεπαν έγχρωμα όνειρα. Επίσης οι ηλικιωμένοι βλέπουν πιο συχνά ασπρόμαυρα όνειρα από τους νέους.

2. Οι άνθρωποι περνούν το 1/3 της ζωής τους στον ύπνο. Είναι σίγουρο πως το ποσοστό αυτό διαφέρει ανάλογα με την ηλικία ενός ανθρώπου, αλλά κατά μέσο όρο υπολογίζεται πως το ποσοστό είναι αυτό το ένα τρίτο. Αν το καλοσκεφτούμε είναι αρκετός ο χρόνος που αφιερώνουμε στον ύπνο. 

3. Το μεγαλύτερο ρεκόρ χωρίς ύπνο είναι το διάστημα των 11 ημερών. Εκείνος που έκανε αυτό το ρεκόρ, ήταν ένας φοιτητής στην Καλιφόρνια που λεγόταν Ράντι Γκάρντερ το 1964. Αυτό σίγουρα είναι κάτι που δεν θα πρέπει να δοκιμάσει κανείς, διότι θα κάνει απίστευτο κακό στην υγεία του και είναι πολύ πιθανόν κάποιοι να μην τα καταφέρουν, καθώς η τόσο μεγάλη απώλεια ύπνου μπορεί να είναι θανατηφόρα. 

4. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους κωφούς ανθρώπους να χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα στον ύπνο τους. 

5. Η Dysania όπως ονομάζεται είναι η κατάσταση που κάποιος δυσκολεύεται να σηκωθεί από το κρεβάτι το πρωί. Χωρίς καμία αμφιβολία όλοι έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή σ' αυτή τη θέση, να νιώθουμε την ώρα που χτυπάει το πρωί το ξυπνητήρι μας, πως δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα μάτια μας και να σηκωθούμε από το κρεβάτι. Όσοι λοιπόν πάσχουν από τη Δυσανία, το βρίσκουν αρκετά συχνά, ιδιαίτερα δύσκολο να σηκωθούν από το κρεβάτι. Αυτό πιθανότατα είναι μία μορφή συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. 

6. Η παρασιμνία είναι ένας όρος που αναφέρεται σε αφύσικες κινήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου σας. Κάποιες φορές η παρασιμνία μπορεί να φτάσει τους ανθρώπους σε ακραίες καταστάσεις, αφού μερικοί άνθρωποι έχουν διαπράξει ακόμα και έγκλημα λόγω παρασιμνίας. 

7. Η αίσθηση του να νιώθεις ότι πέφτεις και να πετάγεσαι να ξυπνάς, ονομάζεται hypnic jerks. Kανένας δεν είναι σίγουρος για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Ωστόσο θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό και υγιείς. Η αίσθηση ότι πέφτουμε είναι πιο συχνή σε νεαρές ηλικίες και μειώνονται όσο μεγαλώνουμε. Επίσης μπορούν να αυξηθούν οι φορείς που το νιώθουμε λόγω αυξημένου άγχους, κατανάλωση καφεϊνης ακόμα και σωματική άσκηση κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να είναι υπεύθυνη για το hypnic jerks.

8. Το γνωρίζατε ότι το 15% του πληθυσμού είναι υπνοβάτες? Ναι λοιπόν! Αυτό το ποσοστό φυσικά έχει γίνει γνωστό μέσα από έρευνες που γίνονται συνεχώς γύρω από τον ύπνο. 

9. 1 στα 4 παντρεμένα ζευγάρια κοιμούνται σε χωριστά δωμάτια. Μάλιστα πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως αυτό ίσως και να είναι πραγματικά καλό για τα ζευγάρια. 

10. Εκείνοι που γεννιούνται τυφλοί βιώνουν όνειρα που περιλαμβάνουν πράγματα όπως συγκίνηση, και μυρωδιά παρά όραση. Αυτό είναι κάτι αρκετά ενδιαφέρον, ο χρόνος της τύφλωσης ενός ατόμου, μπορεί να επηρεάσει τα όνειρα του.

11. Μέσα σε 5 λεπτά από το ξύπνημα, ξεχνάμε τα όνειρα που έχουμε δει στον ύπνο μας. Μετά από 5 λεπτά επιπλέον το 90% των αναμνήσεων εξαφανίζονται. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως αυτό συμβαίνει, διότι τα όνειρα μας ίσως είναι οι καταπιεσμένες σκέψεις μας κι έτσι θέλουμε να τις ξεχάσουμε γρήγορα. Αυτό όμως που είναι πιο πιθανό να συμβαίνει είναι ότι ο εγκέφαλος μας χρησιμοποιείται περισσότερο όταν ξυπνάμε και αυτό οδηγεί στο να ξεχνάμε τα όνειρα μας. 

12. Ο ιδανικός χρόνος για να σας πάρει ο ύπνος τη νύχτα είναι γύρω στα 10-15 λεπτά από την ώρα που θα πέσετε στο κρεβάτι.

13. Λένε πως ο φόβος δεν είναι το κύριο συναίσθημα στους εφιάλτες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως συχνά στους εφιάλτες μας βιώνουμε συναισθήματα θλίψης, ενοχής και σύγχυσης. 

Αυτά ήταν κάποια πράγματα που αν όχι όλοι, οι περισσότεροι δεν γνωρίζαμε για τον ύπνο. Ο ύπνος από μόνος του είναι ένα μυστήριο που κρύβει αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτει πολλά για τους ανθρώπους. Είναι ενδιαφέρον και χρήσιμο θα έλεγα να γνωρίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για κάτι τόσο σημαντικό όπως ο ύπνος, γιατί είναι πιο εύκολο να πετύχουμε την καλή εκδοχή του ύπνου μας όταν γνωρίζουμε περισσότερα. 

Κλείσε σήμερα ένα δωρεάν ραντεβού και...

άκου ξανά, ζήσε ξανά!

Κλείσε ραντεβού Επικοινώνησε μαζί μας
Κέντρα ακοής EarMedical